Gastronomická výprava na Moravu

Posted by on Led 22, 2015 in Na cestách | No Comments

 

Byl krásný podzim a my tři se vydaly směr Brno. Naším posláním bylo navštívit novou a podle všeho velmi stylovou vinárnu, která vznikla v Mikulově a při té příležitosti prověřit i další místní podniky, o kterých jsme už hodně slyšely.

Art deco Vinárna u Kovaříků

Vinárna u Kovaříků je vážně krásné místo, kde najdete dokonalý starožitný nábytek posbíraný po bazarech. Majitelé jsou mladá rodina, která je neskutečně milá a pozorná. Kromě moravského vína, které je velkým koníčkem pana Olina, si tu můžete dát skvělou šunku, nebo koupit kdoulový džem, který vyrábí z kdoulí od sousedů. Když dovnitř donesli čerstvé kdoule, zrovna jsme byly u toho. To byla nezapomenutelná vůně!

IMG_3122
IMG_3146

Nejlepší restaurace na jižní Moravě

Když už se člověk z matičky Prahy vydá na jih Moravy, chce z toho mít co nejvíc. Je třeba mít plán, gastro plán! Prozkoumaly jsme tedy různé zdroje a vybraly si k návštěvě tři místa, kde jsme si hodlaly pořádně nacpat břicha.

Restaurace na Pekárně (Velké Bílovice)

Prostor je nový, obrovský a působí dost unifikovaně. Je tu dost tma a nepříliš útulno. Jídlo by bylo výborné, nebýt zásadní chyby při napařování knedlíků. Moje knedlíky byly pravděpodobně ohřáté v mikrovlnné troubě. Srdíčka, která si dala Káča, chutnala dobře, ale byla bez přílohy. Po chvíli vás tohle jídlo přestane bavit. Lucie měla perličku, ale byla bohužel hodně suchá. Ceny rozumné, nicméně jídlo a prostředí určitě má co zlepšovat.

IMG_3135
IMG_3138

U Tlustých (Lednice)

Co že je ta restaurace U Tlustých? Všichni o ní mluví a ano, na místní poměry se jedná určitě o něco nadstandardního. Ale také za nadstandardní peníze. Kdysi tu byl Pohlreich a tak tu mají od té doby pořád plno. Je to znát. Působí to jako továrna pro turisty plná ruchu, kde se chaoticky kmitá, aby se vydělalo. Jídlo bylo vcelku v pořádku, nicméně za tu cenu seženete jinde srovnatelnou kvalitu a příjemnější prostředí. Měla jsem kachní prso s višňovou omáčkou, příloha byla vedle a měla jsem si jí sama vybrat. Dezert (čokoládový fondant s lesním ovocem) byl dobrý, ale dost drahý a čokoláda z něj nevytékala.

IMG_3154

Na kávě v Cafe Fara

Kavárna a restaurace Fara je proslulá. Vážně je to krásné místo, které si pořád zachovává osobité kouzlo a onen autentický „kostelní čmuch“. Nabídka dortů, káv a různých specializovaných nápojů, včetně skvělého moštu, je úžasná. Těžko se nám vybíralo. Zklamáním byla obsluha, na kterou jsme vždy neuvěřitelně dlouho čekaly. Dorty byly dobré, káva dokonalá.

IMG_3165

Kde se najíst v Mikulově

V Mikulově se najde pár dobrých míst, kde si pochutnáte. My stihly jen dvě a o jednom se ani zmiňovat nebudeme. Za zmínku ale stojí restaurace u hotelu Bonsai. Chtěly jsme navštívit také Sojku a Kafe Pala, ale neměly bohužel otevřeno.

Restaurace v hotelu Bonsai

Nestihly jsme rozhodně všechno, ale s klidným svědomím vás můžeme poslat do restaurace v rodiném hotýlku Bonsai. Vaří tam šikovný kuchař, kterého zaučoval Paulus. Prostředí restaurace k dokonalé atmosféře příliš nepřispívá, ale jídlo je opravdu skvělé. Káča si dala asijský salát s hovězím masem, což byla vlastně variace na naše milované vietnamské Bún bò Nam Bộ. Byla to naprostá dokonalost. Ostatní jídla jsou tu už klasického českého stylu. Měla jsem výborná hovězí líčka s kroupovým rizotem. Lucie si spravila chuť, protože v Bonsai dostala krásně šťavnatou a skvěle ochucenou perličku. Poměr cena výkon rozhodně nejlepší z toho, co jsme ochutnaly. Venku si navíc opravdu můžete prohlédnout bonsaie, které jsou koníčkem majitele hotelu, pana Kovaříka.

Restaurace Mikulov Bonsai

Konec výletu v Brně

Při zpáteční cestě jsme si zašly na večeři v Brně do malé Itálie. Poklad mimo centrum, který stojí za nejednu návštěvu.

Italské Bistro Castellana

Prostředí je velmi útulné a jídlo a nabídka opravdu připomíná italskou restauraci (myšleno restauraci, kterou navštívíte v Itálii). Měla jsem tradiční římskou specialitu saltimbocca – telecí plátečky se šunkou a šalvějí, k tomu salát. Holky měly skvělou pizzu.

Saltimbocca

Bistro Castellana bylo skvělým zakončením výletu. Potom přišla dieta. A co vy, máte v tomle kraji oblíbená místa, o kterých by měl svět gurmánů vědět? Napište nám o nich do komentářů!

Leave a Reply